Vi fortsetter med kreativt samarbeid i stua på andre dagen - mange lange og korte strekk finner en slags strategisk spillemåte mer enn en ferdig spikret form. Hør dagens eksempler... ![]()
Klikk her for å redigere.
0 Comments
Dette er gjengen som inntok de Biermanske stuer i dag: "KAMP16" (aka kandidatstudiet i musikkpedagogikk), som sammen med Kim Myhr og Jon Halvor fra Drivhuset skal forske i lyd, samspill, klang og struktur frem mot konserten på onsdag 21/2 kl 19.00 .
Oppstarten var preget av nysgjerrighet, god stemning og bra fremdrift på øvelser, hurtigkomponering og improvisasjon. Først var Drivhusets metodikk og instrumenter i fokus, og utover dagen ble improvisasjon i stort ensemble den generelle overskriften. Her er de to første og den aller siste "låta" vi spilte i dag:
Takk så langt til: Ingrid, Adrian, Sindre, Renate, Bjørn Helge, Liv, Johanne, Morten, Elin, Lisbeth, Andrea, Ingeborg , Erlend, Birte og Ruben
Prosjekt ELVERK817 med flott avslutning på bidrobon
Så kom siste verkstedsdag og ensemblet begynte å bli enda mer samspilt og kommuniserende. Det ble tatt en modig beslutning om å ikke se seg tilbake til tirsdags- eller mandags-musikk, men å lage konsertprogrammet fra scratch med både komponerte avdelinger basert på fast rekkefølger og avtalte signaler, samplede tekstsitater (takk til Håkon) så vel som rammer for gruppeimprovisasjon og fri flyt-partier. Alt ble laget som en sammenhengende kjøreplan og oppleves som ett konsertstykke. Takk til et entusiastisk publikum som bidro stort til konsert-konsentrasjonen (og også fordi dere kom med så mange hyggelige meldinger i etterkant.) Takk til inspirerende ledelse fra Andreas Backer, og takk til konsert-besetningen (fra høyre mot venstre på bildet) Bård, Sean, Ask, Åshild Marthe, Sofie, Astrid, Solveig, Annbjørg og Torjus.
![]()
Med innspill fra Andreas Backer ble Ensemble Kamp15 drillet gjennom en rekke øvelser. Flere ganger i løpet av dagen ble det gjort opptak - og om du hører deg gjennom det hele kan du kjenne igjen mange veldig fine strekninger på veien. Vil det bli slik på morgendagens konsert? Det er slettes ikke sikkert. Du får nesten komme og høre.
![]()
ELVERK 817
- Drivhusets verksted i uke 8, 2017 + KONSERT onsdag 22/2 kl. 19.00 NMH-studenter fra KAMP15 i samspill med: ANDREAS BACKER , vokal + +(http://andreasbacker.com/) Jon Halvor Bjørnseth - verkstedsleder, Drivhuset http://drivhuset.org i Biermannsgården, Maridalsveien 78 – kart: http://drivhuset.org/kart/ Drivhuset lager musikkverksteder med både komponering og improvisasjon. Til hvert prosjekt finner vi spennende ressurspersoner som har lang erfaring med det aktuelle tema. I ELVERK-prosjektene handler det om musikkverkstedet som arbeidsform også i en profesjonell sammenheng og om improvisasjon, kollektiv komponering og bruk av et utvidet instrumentarium med lydobjekter, kontaktmikrofoner og enkel elektronikk. Andreas Backer har ved flere anledninger spilt i konsertserie bidrobon - først og fremst som sanger / stemmeimprovisatør. Han samarbeider jevnlig med flere konstellasjoner av Nordens fremste improvisasjonsmusikere. I tillegg har han bred erfaring som pianist, bandleder tekstforfatter, arrangør og komponist (http://andreasbacker.com/biography/) I ElVerk817 skal deltakerne samarbeide med Andreas som gir oss innspill og utfordringer i arbeidet frem mot konserten. NMH-studentene inviteres til å utforske musikkverkstedet som fenomen. Alle slags lydkilder kan bli nyttige underveis - selvlagd perkusjon, strengeplanker, blåserør, loop-bokser, samplere m.m. i tillegg til eget hovedinstrument. Gjennom arbeidet defineres vi som et nytt ensemble og det vil også bli deling i flere mindre grupper. Den avsluttende konserten er del av serien "bidrobon" - onsdag 22/2 kl. 19.00 Mandag 20. feb. var stort sett viet metodikken som brukes i Drivhusets verksteder presentert av Jon Halvor Bjørnseth. Alle deltar, alle komponerer, alle spiller. Hør mandags-musikken her:
Hvordan fylle opp klangflatene og lytte og lete etter sitt rom i frekvensspekteret - det ble noe av inngangen som Bjørnar ga til en onsdag med masse god lytting og spilling og også videre utvikling og instrumentering på grunnlaget fra tirsdagen. På kvelden var det totalt 17 studenter på "scenen" i Biermannsgården , mens et lite men svært entustiastisk publikum faktisk fikk plass i den innerste delen av stua. Materialet ble samlet i to deler "Den andre sirkel" og "Eksil" - her følger de i soundcloud-spilleren sammen med alle sporene fra de to første dagene.
Takk til August, Kenneth, Håvard, Henrik D, David, Kristine, Margitte, Robert, Gina, Marit, Eline, Claudia, Viktor, Christian, Stian, Henrik H og Asle!
Lyttingen kom først - analytisk sådan for å kunne spille seg inn i forhold til ulike parametre på en lyd - tonehøyder, overtoner, teksturer m.m. Så ble det plassering av punkter i sirkler, pingpong, pauser, blokker og flater i en serie etyder med hele besetningen. Så kom flere utfordringer med oppskrifter på strategier for nye stykker eller spillesituasjoner hentet fra LEMURS "Critical Band". Tre mindre kammergrupper oppstod - husorkestret, kammersorkestret og eksilorkestret som komponerte hver sine strategiske verk.
Da er vi endelig i gang med årets verksted med studenter fra Norges musikkhøgskole. 15 studenter skal utforske Drivhusets instrumenter og LEMUR-inspirerte etyder ledet av Bjørnar Habbestad. Så bygger vi det opp mot en konsert på onsdag kl 19.
Forleøpig er det tre låter fra mandagens innledende runder som ligger klar i avspilleren. Resultat av Drivhus-inspirert verksted med vokal-preg (Asles inferno), strengeplanker og annet rart fra Drivhuset (AMV? Du ropte? ) og sist men ikke minst da vi begynte med flere av hovedinstrumentene i "Texas ABC" |
ELVERK - uke 8
Studenter fra Norges musikkhøgskole inviteres hvert år til Drivhuset i Biermannsgården for intensivt verkstedsarbeid. Ulike profilerte musikere inviteres som inspiratorer. I 2021 er det HILDE HOLSEN I ELVERK-prosjektet handler det om musikkverkstedet som arbeidsform også i en profesjonell sammenheng og om improvisasjon, kollektiv komponering og bruk av et utvidet instrumentarium med Drivhusets samling av lydkilder. Prosjektdagene avsluttes vanligvis med med konsert i Biermannsgården, men i 2021 blir det flere interne presentasjoner som senere publiseres her på denne siden - på grunn av Korona-pandemien.
Noen tidligere utgaver er presentert her: ElVerk 820 ElVerk 819 ElVerk 818 ElVerk 817 ElVerk 816 ElVerk 815 ElVerk 814 Tidligere inspiratorer har vært: 2020: Kenneth Lien 2019 PARALLAX (trio) 2018 Kim Myhr 2017 Andreas Backer 2016 Bjørnar Habbestad 2015 Per Zanussi/ Hayden Powell / Hild Sofie Tafjord 2014 Tore Honoré Bøe 2013 Stian Omenås 2012 Per Oddvar Johansen 2011 Maja S.K. Ratkje 2010 Jono el Grande 2009 Mathias Eick 2008 Tanja Orning Elverk-arkiv:
February 2020
|