Denne siste skoledagen før påske ble neste som en musikalsk kosestund for elever fra 1., 2. og 5. trinn på Den Samiske Skolen i Troms. Stokkofonen ble rigget opp i et vanlig klasserom, og så startet en fantasifull reise hvor "Gubben" opplevde forskjellige ting. Tusen takk til alle for artig samarbeid, og takk til lærerne og skolen som tok imot oss på en dag hvor nesten alt annet på skolen var avspasert til påske.
Svein-Erik og Mariann fra Målselv kulturskole var også med på spillingen og de har også tatt imot stokkofonen og lar den bo i sine lokaler på Istindportalen. Kanskje blir det mer stokkofon-spilling i området Måleselv-Bardufoss i tiden fremover?
0 Comments
Stokkofon-stativet stod fint oppstilt i biblioteket på Senja videregående skole avdeling Finnfjordbotn da vi startet en artig utforsking av lyder, rytmer og ord. Det ble så mange rare ting å spille på så den første sangen ble laget med alt mulig annet enn stokker: iPad-synth til Sindre, plingeklokker og symbaler til Josef og Tina, sampler til Elise, charrango og buskebass for Isak og Jon Halvor pluss en mengde riste- og rytmeinstrumenter til Margrethe og flere i vårt utvidete orkester. Vi var enige om at sangen måtte handle om noe langt borte - KINA. Men så var det også litt gøy å putte inn noen fakta i form av laks. Først på låt nummer to fikk vi endelig hørt lydene fra Stokkofonen med en masse ekko-effekter som surret rundt før den faste rytmen dunket inn. Takk til alle som spilte og til et engasjert publikum. Hør de fine opptakene vi laget her ...
I det romslige og lys biblioteket fikk vi rigget opp Stokkofonen og møtte snart en fin gjeng med elever som ble med og lage lyd, spille og komponere noen nye dagens låter, Det ble en åpen form på dagen med mange opptak underveis, og ikke så stort skille mellom hva som var prøver og hva som ble konsert. Noe publikum hadde vi hele veien, og noen ganger ble publikum med på rytmer og refrenger. Bra jobba alle sammen, og takk for hyggelig mottagelse,
Det ble masse spennende lyd i gymsalen på Finnsnes barneskole da en sammensatt orkestergruppe med barn fra mottaksklasser på alle klassetrinn gjorde seg kjent med mulighetene og klangene i Drivhusets "Stokkofoni"-instrumentarium. Det var en flott energi og masse kreativitet blant deltakerne som tok alle slags utfordringer på strak arm - rytmer, tekst, sang, stokkespill, synth-lyder, stryking med bue, sampling m.m. Og når vi fikk besøk av et hyggelig publikum som hørte på alt vi hadde lagd var det en fin avrunding på det hele. Hør de nye verkene her:
Mandag morgen trillet Stokkofonistenes bil frem til Breivang videregående skole i Tromsø. Her ble vi veldig godt mottatt og fikk rigge oss til i det flotte studio B som ellers brukes som fotostudio m.m.. Dagens orkester og komposisjonsgruppe var en helt super gjeng med Didrik, Robert, Elias, Silje, Jesper, Synne og Ruben, og de var gode til å finne lyder, tekst, rytmer og bestemme rekkefølger og planer. I tillegg til at de største Stokkofon-tonene ble flittig brukt. kom det mye fint fra metallplingplong, strengeplank, buskofon-bass, slengerør, iPad-samples, strykejuletreet og stemmebruk tatt opp på data. Noe av assosiasjonene gikk på latter og gråt, løk, banan og safran - bare hør på opptaket ...
Takk til aktive og medspillende lærere og observatører: Mari, Monica og Miriam for å nevne noen, og til Thomas som hjalp til med alt mulig med rom, rigg og rydd.
Det var mange gode hjelpere på Kvaløya videregående skole og fra første stund ble Stokkofon-planker og alt vi hadde med oss pent båret inn samtidig med at bord , stoler og sofaer måtte vike plassen for stokkofonstativet. En liten oppvarming med rytmer og tekst ga oss ideer nok til det første stykket som handlet om her og nå og helt til påske. Topp innsats fra alle elever og lærere: Kristoffer, Jill, Ingrid, Non, Jonas, Tove, Lisbeth, Aud, Gunn, Kjersti, og kanskje noen flere som måtte gå litt til og fra. Hør musikken:
Nord-Troms videregående skole avd. Nordreisa har en bra gruppe med elever som fikk spille på stokkofonen, kleshengerimbaen, strengeplanken, melkevisp-spinneren og flere sjeldne instrumenter. Sammen med stødige lærere og Isak og Jon Halvor ble dette et kreativt ensemble som fant opp to ganske ulike komposisjoner som også ble fremført på konsert for et entusiastisk publikum. Takk for hyggelig samspill - Ida, Jørgen, Linn-Terese og Martin pluss lærerne - hør musikken her:
På Kvænangen barne- og ungdomsskole ble det to runder med musikkverksted - først med 3.-klassingene som kom raskt i gang med utforskingen av fine og rare lyder, og etter hvert ble det ord og assosiasjoner som vi brukte som rytmisk refreng. Veien var lang som en slangekake! 3.klassingene spilte sitt verk med 4. trinn som publikum. Og så ble rollene snudd - 4. trinn komponerte og 3. trinn ble publikum. Denne gangen med den spennende frukten Granateple som et utgangspunkt, Takk for supert samarbeid!
Stokkofonen tålte godt snøværet da vi kom tidlig en tirsdags morgen til Skjervøy barneskole. Snart kom musikkverkstedet i gang sammen med en 4.trinns-gjeng med Johanne, Frida, Kristoffer og Aksel pluss lærer Hege. Og vi rakk å lage et nytt stykke før første friminutt! Så fikk vi hyggelig besøk fra Skjervøy videregående og "Solsikken" med Kristian og Jon Kristian pluss deres lærere, og da fikk vi et utvidet orkester som laget ferdig låta "Tikk Takk, Klokka Går". Til konserten kom resten av 4. trinn og utgjorde et entusiastisk publikum som det var hyggelig å spille for. Super dag på Skjervøy!
Hatteng skole har mye på gang med musikk, og ønsket seg spesielt å lære mer om snekring av egne stokkofoner - for kanskje passer det å bruke noen selvbygde instrumenter på den kommende Hyttefesten? Så på dagens verksted ble det både saget og drillet for å prøve hvordan ulike lengder og tykkelser av treplank ga ulike toner. Hovedregelen er at jo kortere jo lysere, men så kan man også få til mørkere toner ved å gjøre planken tynnere på midten... Men så ble det jo også spilling og rask komponering av to fine stykker - først en ganske stokkebasert "SAGADA" og som en kontrast ønsket elevene å få inn data og robot i låt nummer to. Hør fra konserten her:
Tusen takk for flott innsats fra alle elever, og kjempehyggelig mottagelse fra alle vi traff, og for oppfølging og fotografering fra lærer Cato
|
STOKKOFONIENI mars og april 2017 drar Isak og Jon Halvor fra Drivhuset på tur til en rekke skoler i Troms med den store STOKKOFONEN og flere spennende instrumenter og lyd-dingser. Sammen skal vi få trestokkene til å bli til musikk - én ny Stokkofoni på hver skole. På denne siden legger vi en liten stemningsrapport for hver dag med lydopptak m.m. VIL DU BYGGE DIN EGEN STOKKOFON? Det ligger allerede en oppskrift på enkel xylofon på nett - se side 7 i følgende PDF: http://www.kunstkultursenteret.no/sites/k/kunstkultursenteret.no/files/df5eaed0b4ac0eddcc5a71fae9b9f83f.pdf
Arkiv for Stokkofonien: |