Klasse 9 A på Seljestad ungdomsskole fikk sette prikken over y-en for LYDATA i denne runden. Selv om vi fulgte samme oppskrift som tidligere grupper blir det alltid noe nytt og spennende som oppstår når kreative ungdommer setter igang med lydprogrammet DSP.
Lydopptakene som utgjør vårt råmateriale er jo helt nytt til hver eneste klasse, og dagens xylofon- og koffert-rytmer lignet ikke på gårsdagens lyder, og dette er bare noe av det som gjør det strålende artig å få dra på verkstedsturné. Hyggelige elever og lærere og solskinn på en fredag gjør det heller ikke verre! Takk for nå!
Dagens utforsking av lyd på data foregikk intenst og konsentrert i tre solide økter med klasse 9D, 9B og 9C. på Seljestad ungomsskole. Med utgangspunkt i 3 ulike sett med helt ferske lydopptak var det gøy å høre hvor mye forskjellig musikk som kom ut. I denne sammenheng med programmet DSP fra Notam er lydene et råmaterirale som er helt formbart og bli til helt forskjellige klanger, rytmer og lyd-landskaper. Godt jobba. Hør de nye stykkene her: ... og i morgen blir det 9A sin tur ....
Midt på dagen dukket Drivhusets datapatrulje opp og fant fort veien til riktig rom og riktig gruppe med 9.trinns-elever på Stangnes ungdomsskole. Lærer Harald hjalp til med å koble til kionlerret, projektor og lyd, så på rekordfart var alt klart til å utforske lydene med digitale redskaper via programmet DSP. Det ble laget stemmelyder, BoomWhacker-rytmer, gitarstrenger m.m. men det innspilte materiale er jo bare et utgangspunkt for videre eksperimentering. Og 9.trinn på Stangnes tok virkelig fatt i utfordringen og laget så mange fine og morsomme småstykker: Hør her:
Elevene i 9D kom raskt i gang med lydbehandlingen på data. Vi hadde først gjort flere lydopptak for å samle et råmateriale for videre arbeid, for i programmet DSP kan man raskt forandre enhver lyd til noe helt nytt. Lydene kan strekkes hakkes, tynes, bremses eller spres som en sky. Og så kommer jobben med å finne en fin rekkefølge og form på de nye musikkstykkene, Her kan dere høre dagens resultater:
Kila ungdomsskole ble i dag åsted for seriøs forskning på digital lyd etter gamle inspirajsonskilder fra elektromusikkens historie (Arne!) Tre klasser på rekke og rad - 9A, 9B, 9C gjorde alle en formidabel innsats. Hør en masse ny musikk i dagens spilleliste:
Tidlig mandag morgen kom 9.klassingene på Hagebyen skole i gang med praktisk bruk av data i lyd-bearbeiding og komponering i prosjekt LYDATA som er en del av Harstads kulturelle skolesekk. Først ble det gjort nye lydopptak for å ha noen ferske og originale lyder som materiale. Så varte det ikke lenge før alle hadde lydene oppe på skjermen, og utprøvingen av pogrammet DSP kunne starte. Elevene fordelte seg i tre grupper - først A+D, så C og til slutt B. Takk for samarbeidet og for alle de ferske og originale bidragene som kan høres her:
Nå blir det nye lyder å høre fra Harstadskolenes datamaskiner! Alle elevene på 9. trinn skal i dagene 9. - 13. april få være med på et musikkverksted der elektronisk musikk er tema. Her blir det både lytteeksempler, innspilling av dagens lydmateriale, opplæring i det norske programmet DSP og sist men ikke minst en god økt der alle elevene jobber selvstendig med å komponere sin egen musikk. Resultatene etter hver dag samles og presenteres her på denne prosjektbloggen i løpet av uka. Vi høres!
|
LyDataDrivhusets data-musikk-verksteder i Harstad kommune i april 2018. Elevene på 9. trinn komponerer sin egen datamusikk! De tar utgangspunkt i dagens ferske lydopptak som bearbeides digitalt, mikses og kombineres med elektroniske lyder som lages i programmet DSP fra Notam . Inspirasjon hentes også fra den elektroniske musikkens historie med lytte-eksempler fra bl.a. Arne Nordheim og Karlheinz Stockhausen Arkiv
|