Musikkverksted 22.-24. februar NMH studenter fra KAMP19 + Hilde Holsen trompet Hva skal 13 musikkstudenter gjøre hvis man vil drive kreativ lydforskning, bi-instrumntelt samspill og kollektiv komponering med rom for improvisasjon? Kan man dra til Biermannsgården og Drivhusets musikkverksted nå som landet er i en årelang pandemi? For det er her i den fredete gamle gården i Maridalsveien at tidligere kull fra Kandidatstudiet i musikkpedagogikk (aka KAMP) fra Norge musikkhøgskole har brukt å lage nye lyder og nye komposisjoner i uke 8 hvert år. I 2021 ble det inndeling i små "koronavennlige" grupper kombinert med innspilling, redigering og produksjon via nettbaserte verktøy som viste seg å bli et bra svar på utfordringen... Det ble 3 trioer og 1 kvartett som fulgte en timeplan der én og én gruppe dro til Biermannsgården for å gjøre live samspill med Drivhusets samling av hjemmelagde instrumenter, elektronikk og skrotperkusjon og i samarbeid med HILDE HOLSEN trompet og Drivhusets leder Jon Halvor Bjørnseth. I mellomtiden fikk de andre smågruppene jobbe selvstendig med improvisasjon og lydopptak inn i den nettbaserte lydprogrammet SOUNDTRAP. Programmet lagrer alt i"skyen" og gjør det mulig å logge seg på fra mange slags enheter - smarttelefon, nettbrett og laptop - og man kan legge på nye lydspor via telefonen mens man er ute i byen eller langt oppe i skogen. Det er også lagt veldig vekt på kreativt samarbeid med chat-funksjoner og sync-muligheter som gjør det mulig for mange brukere å være inne i ett og samme prosjekt mens de og redigere ulike lyder og detaljer. Drivhuset har tidligere brukt platformen i et kreativt samarbeid med 6. trinn på Risør barneskole våren 2020, men dette ble første gang at Drivhuset prøvde å slippe løs et kull med kompetente og teknisk kresne studenter fra landets høyeste musikkutdanningen på et såpass enkelt program - hva ville vi finne ut?
(...under arbeid...historien fortsetter snart - og det kommer lydklipp i Soundcloud + en videosnutt)
0 Comments
Etter to intense dager i folkemusikkens grenseland … ledet av Kenneth Lien med langeleik og munnharpe … ble det endelig tid til å spille musikken foran et entusiastisk publikum. Tusen takk alle sammen for knakende godt samarbeid der inspirasjonen virkelig flyr på kryss og tvers !
Så kan alle andre også få høre noe av det vi har jobbet med: konsertopptak fra onsdag 19/2-2020:
Oppstarten på prosjekt Elverk 820 ble i begynnelsens preget av Drivhusets instrumenter og metodikk, men utover dagen ble studentene fordelt i 4 grupper som laget 4 ulike verk, og da tok det av i mange forskjellige retninger. Lovende start … bare hør!
Mandagskreativiteten ble besørget av: Henrik Sam Eyde, Øystein Lerø Kongsnes, Frank Hannasvik, Konstantin Ellingsberg Helmers, Jonas Hald, Hedda Hammer Myhre, Johanna Scheie Orellana, Iver Bakke Nydal, Oda Linnea Oliversen, Simen Sjøli, Elvin Venæs, Sanne Linea Vold, Liv Tabita Øgreid , i samspill med Jon Halvor Bjørnseth fra Drivhuset.
![]() I uke 8 også kalt "vinterferieuka" - inviteres 14 unge musiker fra NMH til workshop i 3 dager i Biermannsgården . Her blir det et møte med musikkverkstedet som arbeidsform slik Drivhuset praktiserer det, og i tillegg et møte med den sterkt utvidete folkemusikk-scenen representert ved multiinstrumentalist og kunstner Kenneth Lien. Studentenes hovedinstrumenter : piano x2, gitar x2, fløyte x2, sang x3, trompet, akkordeon, bass x2, slagverk, Avsluttende konsert: onsdag 19. februar 2020 kl 1800 i Biermannsgården, Maridalsveien 78 Praktisk for deltagerne: Det finnes flygel, piano, PA-anlegg, bass- og gitar-amper og trommesett i huset - se flere detaljer på PDF-filen her: ![]()
Etter flere dager utprøving, eksperimentering og diskusjon var det godt at det ble konsert!
Virket det som om møtet med et lydhørt publikum ga musikerne en ekstra gnist eller tilstedeværelse? Flere av de partiene som var avtalt som dels planlagt og dels improvisert kom nå ut i en enda strammere og mer poengtert form. Konserten inneholdt først tre kammermusikalske partier der NMH-studentene var fordelt i tre grupper i samspill med hver sin Parallax-musiker: Are, Ulrik og Stian. Så kom en avsluttende kombinasjonsøvelse der Parallax startet som en trio, men ble "innhentet" av resten av ensemblet til en finale med alle sammen i sving. Det kan ikke erstatte det å være tilstede, men vi kan likevel tilby hvemsomhelst å høre de unike lydopptakene her: Onsdag før lunsj var det fullt fokus på de samme tre gruppene som i går - med en liten justering teller vi 5 studenter på hver gruppe. Alle tre grupper har forberedt seg til konsert, men på litt ulike måter - noen mer i retning av komponerte strekk med visse avtaler, mens andre fortsatte å rendyrke den frie improvisasjon, men med den type samstemt forståelse og lydhørhet som først kommer etter gjentatte improviserte strekk i samme lille besetning. Men uten å røpe for mye kommer det også en større avdeling med STORT IMPROVISASJONSORKESTER Skiftende perspektiver på en tirsdag i Biermannsgården - PARALLAX! og andre dag av verkstedet19/2/2019
For en tindrende tirsdag det ble!
Parallax var spilleklare da studentene ankom Biermannsgården for dag to av prosjektet ELVERK819 - de gikk inn i en ordentlig tirsdags-jamsession og forklarte etterpå hvordan trioen Parallax jobber sammen, hvordan de oppstod, og hvordan de har holdt liv i bandet i over 10 år. Etterpå ble det øvelser i stor gruppe og deretter i 3 ulike kammergrupper ledet av hver sin Parallax-musiker. Her ligger nå musikken klar for avspilling: som en oppsummering av hvor vi står etter tirsdagens opplevelser og innsats der egoets bidrag tjener fellesskapet..,
Og så gleder vi oss til onsdagens finale - konserten starter kl 19:00 FRI ENTRÉ
Se invitasjon på FACEBOOK KOM OG OPPLEV DEN INTENSE TILSTEDEVÆRELSEN NÅR MUSIKKEN BLIR SKAPT Årets NMH-ensemble er på plass: KAMP17
Og de har brukt første dag i Biermannsgården på effektivt vis. ELVERK 819 er et musikkverksted der studenter fra Norges musikkhøgskole bruker 3 dager i Biermannsgården hos DRIVHUSET stiftelsen for musikalsk verkstedsarbeid, og spiller, utforsker uvanlige instrumenter, komponerer, improviserer i små og store grupper.
Allerede før lunsj laget de 16 musikerne denne tidløse verkstedsmusikken:
Og etter lunsj ble det fire kammermusikalske bidrag kalt "Kampesteiner"
KAMP17 er: Sebastian Olav Eraker Juul , Øyvind Kløve Kjernlie, Ole Martin Solberg, Torfinn Lysne, Susanne Xuan Tam Trinh, Kristin Myhrvold, Joachim Mørch Meyer, Hege Øversveen, Sigurd Christoffer Primberg Skogdal, Vegard Staum, Jan Tobias Jarlvang Karsrud, Emil Horstad, Fride Nøstdahl Hjelle, Henning Lad, Nora Klungresæter, Johanna Scheie Orellana
Innspurten på Elverk-prosjektet kom i form av nye inndelinger av ensemblet, og forsøk på kvartett- og kvintett-konstellasjoner som igjen ble limt ihop som to halvdeler av det totale orkester. Dette ga bedre muligheter til å kommentere og reflektere over nylig spilte bidrag og ga en større trygghet når vi igjen lot musikken vokse seg bred og innholdsrik. Konserten endte opp som tre separate stykker - ett verk fra hver halvdel av orkesteret og så et stykke med alle, men med en strukturert start der trioer og duoe vekslet rundt i en slags sirkel.. Takk for strålende samarbeid og innsats, og takk til vårt entusiastiske publikum!
ELVERK 818-ensemblet:
Ingrid Emmariza Aarskog Fløyte, Adrian Barstad Andresen Trompet/Elektronikk, Sindre Bakkåker Slagverk/perk., Renate Ørnes Eide Sang + + Bjørn Helge Gammelsæter Piano/perk/bass, Liv Andrea Hauge Piano, Johanne Johnsen Sang + +, Morten Roel Langemyr Gitar, Elin Maria Elisabeth Nilsen vokal/perk (trompet), Lisbeth Anita Grimsø Olsen Sang + +, Andrea Brennodden Rosenlund Fløyte, Ingeborg Torneberg Klaver /vokal /perk., Erlend Tredal Bass, Birte Slettevoll Sang ++, Ruben Gilje piano/melodica + + |
ELVERK - uke 8
Studenter fra Norges musikkhøgskole inviteres hvert år til Drivhuset i Biermannsgården for intensivt verkstedsarbeid. Ulike profilerte musikere inviteres som inspiratorer. I 2021 er det HILDE HOLSEN I ELVERK-prosjektet handler det om musikkverkstedet som arbeidsform også i en profesjonell sammenheng og om improvisasjon, kollektiv komponering og bruk av et utvidet instrumentarium med Drivhusets samling av lydkilder. Prosjektdagene avsluttes vanligvis med med konsert i Biermannsgården, men i 2021 blir det flere interne presentasjoner som senere publiseres her på denne siden - på grunn av Korona-pandemien.
Noen tidligere utgaver er presentert her: ElVerk 820 ElVerk 819 ElVerk 818 ElVerk 817 ElVerk 816 ElVerk 815 ElVerk 814 Tidligere inspiratorer har vært: 2020: Kenneth Lien 2019 PARALLAX (trio) 2018 Kim Myhr 2017 Andreas Backer 2016 Bjørnar Habbestad 2015 Per Zanussi/ Hayden Powell / Hild Sofie Tafjord 2014 Tore Honoré Bøe 2013 Stian Omenås 2012 Per Oddvar Johansen 2011 Maja S.K. Ratkje 2010 Jono el Grande 2009 Mathias Eick 2008 Tanja Orning Elverk-arkiv:
February 2020
|