Med iPad som verktøy gikk 9.-trinns-elevene på Bøstad i gang med å samle lyder i klasserommet og rundt om på skolen. I prosjekt Lydsnapp må elevene samarbeide i grupper på 3-4-5 elever, og på Bøstad ble det masse diskusjon og kreativ utprøving på alle gruppene. Hvordan høres det ut med sukker på trommeskinn? Og hva skjer når skoleklokka ringer midt i et opptak av strengeinstrumentet? Opptaket ble selvfølgelig en viktig ingrediens i ett av dagens komposisjoner. Hør alt sammen her:
Flott engasjement med jakt på stadig nye lyder - Svarholt-elevene lagde rå lyder og mange fine øyeblikk.
Tilfeldighetenes spill gjorde at onsdagens Leknes-orkester ble noe færre enn de foregående dagene. Men ikke desto mindre gjorde alle super innsats med fantasifull og dedikert leteaksjon for å finne de aller beste lydene å ta opp. Hør de fire splitter nye stykkene her:
9.trinns-grupper fortsatte å komme innom Kjellerstua på Leknes skole - et lokale som i disse dagene er lydforsknings-laboratorium, opptaks-studio og konsertscene på én gang. Det blir alltid live og røre når alle eleven setter i gang med kreativt frislipp i den første fasen der alle skal finne lyder å spille inn på sin iPad, men så bruker det å blir en mer samlet plan og felles innsats når de 4-5 gruppene setter seg sammen og kobler lyttingen til en felles miks via hodetelefon. Det var mye veldig godt samarbeid i løpet av dagen! Og til slutt lager vi live konsert for hverandre og det er da vi kommer frem med lydopptakeren og foreviger det hele slik at man kan høre musikken om igjen her:
Leknes skole var klare til lydjakt tidlig en mandags morgen. Drivhusets team kom vel frem i stiv kuling på søndag kveld etter en omvei til Svolvær, men hverken kofferter eller mannskap blåste bort på veien. Det var gøy å komme i gang og elevene gjorde en masse fine lydopptak og fikk mye samspill ut av situasjonen.
|
Lydsnapp… er en APP som gjør en iPAD til et samplings-instrument. Gjør hurtige lydopptak og spill på lyden med én finger. Lydsnapp er laget for samspill i små og store grupper og brukes i mange av Drivhusets musikkverksteder som LYDATA i Larvik, og selvfølgelig i turnéen LYDSNAPP i Nordland våren 2019 der Isak Anderssen og Jon Halvor Bjørnseth får med seg 9.klassingene i Vestvågøy og 6.-klassingene i Fauske-området på lydjakt, øving, komponering og minikonsert/presentasjon. Arkiv
June 2019
Lydsnapp for iPAD er gratis å laste ned fra AppStore og er programmert av Henrik Sundt på oppdrag for Drivhuset og med støtte fra Norsk Kulturråd.
Vil du prøve mer lydbehandling og komponering med datamaskin?
For den som vil gå litt mer i dybden med lydbehandling og komponering på data kan vi også anbefale programmet DSP fra NOTAM som brukes mye i våre skoleprosjekter når man vil jobbe med mer individuell komponering på PC eller MAC. Programmet ble f.eks. brukt i prosjektet Lydata i Finnmark høsten 2018 Hør også lydeksempler her : DSP-etyder fra Drivhuset |