Klasse 6A var tidlig ute på fredag før påskeferien, og allerede før klokka var blitt ni på dagen hadde alle hørt på litt inspirasjonsmusikk fra Arne Nordheim, fått en innføring i Lydsnappingens hemmeligheter og så var elevene i gang med å lete etter sine egne unike lydopptak. Og de fant en hel masse! Så kom fasen med øving og komponering der 5 grupper med elever var koblet sammen til en felles mikser. Og helt på tampen ble det minikonsert i klasserommet - hør alle snuttene:
Og takk for samarbeidet til alle elever og lærere som vi har fått møte på vår firedagers Fauske-turné - god påske! Hilsen Isak og Jon Halvor fra Drivhuset og "Lydsnapp"
Det var D-klassen som startet dagens stafett av musikkverksteder på Vestmyra skole i Fauske. En meget oppegående gjeng som raskt fant ut av hva man kunne få til med iPad-appen Lydsnapp, og som la mye energi inn i det å lete etter de aller beste, fineste eller morsomste lydene. Og så gikk det slag i slag med C- og B-klassen som også tok teknologiens utfordringer på strak arm, og satte i gang med opptak og samspill. Hør alle stykkene som ble presentert som mini-konsert i klasserommet:
Og i morgen blir det 6A sin tur....
På Sulitjelma skole er mellomtrinnet allerede et flott team, og det skulle vise seg at alle fra 4. til 7. trinn lett skjønte poenget med å finne spennende lyder og fange dem med iPad-appen "Lydsnapp". Og det å få lyden INN i brettet er bare starten - lydene kan jo spilles av i ulike tonehøyder, med ulike rytmer eller med krøllete finger-skrubbing hit og dit. Så da blir det viktig å gjøre avtaler om hvordan musikken skal bli - komponere. Alle gruppene gikk i gang med stor energi, og lagde fine bidrag som nå kan høres og nytes av hvemsomhelst:
Hvordan kan lyden av blyantspissere bli en del av musikken? Det var mange friske idéer og mye kreativ utprøving da 6.klasse ved Valnesfjord skole fikk iPAD-appen Lydsnapp i hendene. Isak og Jon Halvor fra Drivhuset hadde også med en del uvanlige instrumenter som ble brukt som utgangspunkt for nye instrumenter - for det er nemlig slik at den lyden som snappes blir vridd og dratt såpass mye på iPaden at det blir som et nytt instrument i seg selv. Elevene var 3 på hver gruppe som spilte som elektronisk trio og lagde hver sine låter som ble fremført og tatt opp live i klasserommet. Hør her:
|
Lydsnapp… er en APP som gjør en iPAD til et samplings-instrument. Gjør hurtige lydopptak og spill på lyden med én finger. Lydsnapp er laget for samspill i små og store grupper og brukes i mange av Drivhusets musikkverksteder som LYDATA i Larvik, og selvfølgelig i turnéen LYDSNAPP i Nordland våren 2019 der Isak Anderssen og Jon Halvor Bjørnseth får med seg 9.klassingene i Vestvågøy og 6.-klassingene i Fauske-området på lydjakt, øving, komponering og minikonsert/presentasjon. Arkiv
June 2019
Lydsnapp for iPAD er gratis å laste ned fra AppStore og er programmert av Henrik Sundt på oppdrag for Drivhuset og med støtte fra Norsk Kulturråd.
Vil du prøve mer lydbehandling og komponering med datamaskin?
For den som vil gå litt mer i dybden med lydbehandling og komponering på data kan vi også anbefale programmet DSP fra NOTAM som brukes mye i våre skoleprosjekter når man vil jobbe med mer individuell komponering på PC eller MAC. Programmet ble f.eks. brukt i prosjektet Lydata i Finnmark høsten 2018 Hør også lydeksempler her : DSP-etyder fra Drivhuset |