Et nytt orkester oppstod i auditoriet på Mehlus videregående - elever fra T.O. og B.U.A var med på¨prosjekt lydløft og ble utfordret til kreativet både med å komponere - finne opp musikkens gang, og å spille det hele live som et band.
Det tok ikke lang tid før Drivhusets mange originale instrumenter var tatt i bruk og undersøkt forlangs og baklengs på jakt etter nye lyder. Innsatsen og humøret var på topp - også fordi det ellers var en fredag med mye gøy på skolen ( bl.a innendørs skiløp med. afterski-party) Takk for en hyggelig mottagelse på Melhus, og for en artig fredagsmusikk! Samtidig må vi få skrive inn en stor takk til alle skoler og elever og lærere vi har samarbeidet med på denne 3-ukers turnéen for DKS Trøndelag. Hilsen Isak og Jon Halvor
Bandet fikk etter hvert navnet Strinda Wings - for her var det ikke vanskelig å fly avgårde med musikalsk fantasi og utforskertrang. DKS-prosjektet Lydløft fikk både lærer og elever på Strinda vgs til å delta i samspill og komponering. To fine stykker ble innspilt og også fremført foran et entusiastisk publikum. Var det ski-instrumentet som lagde blåtoner, eller henspiller tittelen på en ny type ost ? Hør på opptakene og avgjør selv:
Det ble laget to helt nye musikkstykker på Verdal videregående denne novemberonsdagen med solsinn og rimfrost. Blant deltakerne var også BUA-klassen som var mest med på første komposisjon som fikk et morsomt og nesten også litt urovekkende julepreg - nattsvart jul? Strenger, keyboard, bjeller og sampling spilte en viktig rolle i andre låta der vi var litt færre musikanter tilsammen, men like fullt kunne utfolde oss med spennende klanger. Takk for fint samarbeid .
Var det en slags julemusikk vi begynte å lage? Julene snurret, strengeplanker, plunket, og bjeller, kassetrommer og rørklokker ble også flitttig brukt mens ord, assosiasjoner og lydopptak gikk om hverandre i en kreativ bølge frem til første låt var i boks. Det ble mange fine øyeblikk underveis, og så kom vi også akkurat i mål med en egen velkomstsang. Takk for super innsats og hør musikken her:
Og lydene som havnet på datamaskinen fikk en ny remiks på hotellet:
Etter en vakker, rimete kjøretur fra Inderøy kom vi plutselig fram til den videregående skolen i LEKSVIK som lå fint til oppå en haug. Her var alt klart for å kjøre prosjekt Lydløft sammen med en ganske tallrik gruppe elever, bl,a, fra Helse og oppvekst. Det var ikke vanskelig å komme i gang og snart hadde vi planen for første komposisjon klar - den het "KIVSKEL" og starter med vakre klanger og strenger.... bare hør. Men vi rakk mer enn bare det. En løselig organisert november-sang ga oss rom for mange litt mer improviserte innspill, som forteller at her er det en gruppe som utvikler seg i en god musikalsk retning - takk for samspill og samarbeid!
Landbruksskolen på Mære ligger vakkert til oppe ved Mære kirke. Men denne fredagen fikk elever og lærere noe annet å tenke på enn å beundre utsikten... her skulle det komponeres ny musikk sammen med Isak og Jon Halvor fra Drivhuset. Og elevene ble fort med på å sjekke ut mange uvanlige elektroniske og akustiske instrumenter og lydkilder. Og det å lage og spille inn musikk viste seg å gå veldig fint - både første, andre og også tredje komposisjon for dagen! I en fredags-stemning preget av forventninger om helg og frihet kom de siste sanglinjene raskt på plass - hør her:
Allerede i oppvarmingsøvelsene dukket det opp idéer til en låt - og den handlet mest om mat. Fusion food på lokalt vis. Elevene på Grong videregående var veldig interessert i instrumentene som Isak og Jon Halvor hadde satt frem, og vi fikk snart i gang et samspill som bød på mere svevende klanger, og også fastere rytmer som kom trampende nesten som en flokk med "Equus caballus" . Og så ble den tåkete stemningen til en lydreise i regnskogen. Det kom bra med publikum på vår lille konsert. Takk for positiv respons! Hør alle tre bidragene her:
I Rørvik som er temmelig langt utpå kysten ligger Ytre Namdal videregående skole og her ble Drivhusets Lydløft-team møtt med stor iver og interesse fra en sammensatt elevgruppe også med flere elever fra 2BUA. Mange uvanlige instrumenter og muligheten av å gjøre lydopptak og å spille lydene tilbake med effekter vekket stor nysgjerrighet fra alle, og det gikk ganske fort å finne musikalske "ytringer" som vi kunne ta vare på og variere.. Takk for samspill og kreativitet!
Musikkverkstedet stod plutselig på timeplanen for musikklinja VG2 på Olav Duun vgs. Her var vi en gjeng på rundt 20 musikanter som begynte med oppvarminger i sirkel og satte lyder sammen i rask rekkefølge. Takk for kvikk respons og helhjertet innsats - det ble også en fin utfordring å spille de yo nye musikkstykkene for et lydhørt publikum. Lykke til med mer verksteds-inspirert arbeid i fortsettelsen.
Fra første stund ble Drivhusets team ønsket velkommen til Steinkjer vgs. Alle var klare til å bære instrumenter i konkret forstand, og også til å løfte lydene over i musikkens sfære så fort vi kom i gang med spillingen. Det ble mer og mer samspill og aktiv involvering jo lenger vi holdt på, og da publikum dukket opp fikk vi jammen meg dem også med på å lage en egen låt som liksom vokste opp like fort som sopp når det regner.. Takk! Hør alle dagens stykker her:
|
LydløftLYDLØFT er på turné for DKS i Troms- og Finnmark i perioden mellom 20/4 og 13/5 2022. Lydløft handler om samspill og det å utforske nye instrumenter og lyder og i fellesskap komponere nye musikkstykker som fremføres på konsert. Lydløft ble første gang laget som en turné til skoler med tilrettelagt undervisning i Troms våren 2013 . Videre var Lydløft i Akershus i 2014/15, Rogaland høsten 2015, Akershus og Troms våren 2016, Nord-Trøndelag høsten 2016 og i Rogaland høsten 2017. Høsten 2018 var Lydløft for andre gang i Finnmark, og denne gangen som et bestillingstilbud til alle elever på mellomtrinnet.
Verkstedet har vært drevet av av Isak Anderssen og Jon Halvor Bjørnseth - også kjent som duoen Båndvidda. Fra 2020 har Johanne Byhring tatt over for Isak Anderssen. KOMPONERE SELV? Vil dere prøve å mikse og komponere med lyder anbefaler vi lydprogrammet DSP fra Notam som er gratis. Et gratis program som også er fint til innspilling og redigering er Audacity. Lyder fra hele verden kan lastes ned gratis fra lydbiblioteket freesound.org. Sjekk også Drivhusets nye APP for hurtig sampling på iPAD - LYDSNAPP AppStore (gratis) Prøv deg som lyd-designer og datakomponist. Arkiv
May 2022
|